Zuurpruim

Deze week heb ik over een staafje geplast. Nota bene op het werk onder lichte dwang van collega’s. Voor wie daar Paay-achtige beelden bij krijgt, het verhaal erachter is minder smeuïg dan het klinkt.

Een collega installeerde zich aan het bureau tegenover mij. Uit haar tas kwamen potjes, flesjes en strips met pillen in allerlei kleuren en maten. Ze zag mijn blik en legde uit: ‘ik moet de verzuring tegengaan.’
Ik lachte. ‘Er lopen meer zure mensen rond, maar jij bent daar niet een van.’
‘Ik ben serieus,’ zei ze. Er was iets niet in orde met de zuurbalans in haar lijf. Daardoor ontwikkelde ze allerlei klachten die verdacht veel overeenkwamen met mijn eigen kwaaltjes.

Zo kwam het dat ik even later ook op een staafje zat te klateren. De laatste keer dat ik dat deed is meer dan twintig jaar geleden. De uitkomst was toen zowel een opluchting als een lichte teleurstelling. Maar dit was geen baby-in-de-buik-test. Dit was een uiterst serieuze zaak. Een kwestie van reputatie, want niemand wil bekendstaan als zuurpruim.

‘Wat betekent geel?’ vroeg ik toen ik terugkwam op de werkplek.
Mijn collega wees op een coderingentabel. ‘Geel is compleet verzuurd.’
‘Onzin,’ zei ik. ‘Al die staafjes worden geel. Dat is logisch als je erop plast toch?’
Een andere collega mengde zich in het gesprek. Haar staafje was groen. Helemaal pH-neutraal.

Dat de hele afdeling een plasje erover moest doen, is trouwens typerend voor onze werkwijze, maar dat terzijde. Ontkennen had geen zin. Niemand leek het iets te kunnen schelen dat het zuur-base principe niet wetenschappelijk onderbouwd is. De diagnose was geveld en de hele afdeling wist vanaf dat moment dat ik een zuurpruim ben. En als het aan mij ligt blijf ik dat ook.

Ontzuren gaat namelijk niet vanzelf. Daar moet je nogal wat voor doen, getuige de uitgestalde zelfapotheek van de collega. Veel erger nog zijn de dingen die je ervoor moet laten. Er werd mij een ellenlange lijst toegestopt met te mijden middelen. Een paar producten sprongen eruit: koffie, chocolade, bier, wijn en pasta. Deze producten dragen bij aan mijn welzijn, aan mijn geluksgevoel en levensvreugde. Die gekleurde staafjes en pH-waarde kunnen me gestolen worden. Als ik het zogeheten Alkaline dieet ga volgen dan verzuur ik pas echt.

 

13113710_1561074180857690_93505433_n

Facebook reacties