Schrijfworkshops


 

De mooiste verhalen zitten in mensen. In de herinneringen en de alledaagse belevenissen. Vaak zeggen mensen: ‘Ik zou er een boek over kunnen schrijven.’ De stap om dat daadwerkelijk te doen is groot. Ze denken: waarom zou ik schrijven, alles is al eens gedaan? Kan ik het wel?

We zijn niet allemaal Harry Mulisch

Een realistische doelstelling is belangrijk. Schrijven doe je omdat het een passie is. Omdat je een verhaal te vertellen hebt. Is het je ambitie om rijk en beroemd te worden, dan kun je beter iets anders gaan doen. Het grote succes is voor weinigen weggelegd. Schrijven is hard werken met als hoogste rendement het uiten van creativiteit.

Iedereen kan het

Creativiteit is een gave. Schrijven kun je leren, daar ben ik vast van overtuigd. In vier bijeenkomsten van drie uur laat ik je ervaren dat iedereen kan schrijven op zijn eigen tempo en niveau. De workshops volgen elkaar op, maar zijn ook los te volgen.

1+1+1+1=4

1. Start to write

In de workshop Start to write leer ik je de basisbeginselen van het schrijven. Een goed begin is het halve werk, dus hebben we het eerst over de opbouw van je verhaal. Tijd, perspectief, spanningsboog de vijf W’s van het schrijven en beginzinnen. Daarnaast rekenen we af met de excuustruus. Start to write, right now!

Datum: zondag 31 januari 2016 van 14.00-17.00 uur

2. Omarm de slechte kanten

Een (boek)personage is nooit eendimensionaal. Mensen hebben ook een lichte en donkere kant. Goede mensen kunnen slechte dingen doen en andersom. Wie de serie House of cards kent, leeft vooral mee met Claire Underwood. De presidentsvrouw worstelt namelijk met al die verschillende aspecten in haarzelf. In deze workshop leer je hoe je zo’n personage creëert en hoe je dat gedurende het verhaal vasthoudt. Want, zoals Martin Luther King jr. zei: ‘De persoonlijkheid is niet persoonlijk zonder persoonlijkheden.’

Datum: zondag 28 februari 2016 van 14.00-17.00 uur

3. Bla bla bla

Wie een gesprek tussen twee of meer mensen volgt, merkt dat daar zelden structuur in zit. Een gesprek is geen Grandslamtoernooi waarbij de een serveert en de ander terugslaat. Mensen praten door elkaar, kappen elkaar af of maken hun zin niet af. In je tekst moet je dus ook deze schijn van chaos creëren. Een dialoog moet lezen alsof je er zelf bij bent. In deze workshop leer je hoe je een levensecht gesprek nabootst.

Datum: zondag 20 maart 2016 van 14.00-17.00 uur

4. Puntjes op de I.

Bij de voorgaande workshops heb je huiswerk gekregen. Tijdens deze terugkombijeenkomst, gaan we jouw huiswerk bekijken. We bespreken de sterke punten en waar je eventueel nog onzeker over bent. Daarbij krijg je, indien nodig, nog praktische tips mee om je schrijven nog verder te ontwikkelen.

Datum: zondag 17 april 2016 van 14.00-17.00 uur

Prijs

De workshops volgen elkaar op maar zijn ook los te volgen. De prijs per workshop is €12,50 p.p. Dat is inclusief lesmateriaal en exclusief drankjes. Volg je alle vier de workshop dan betaal je slechts €40 in totaal.

Waar?

Locatie

De workshops vinden plaats op een centrale plek in Heerlen. De exacte locatie is afhankelijk van het aantal aanmeldingen.

Interesse en inschrijven

Meer weten? Stuur een mailtje naar: verenagermeraad@gmail.com. Meteen inschrijven kan ook. Dat doe je door een mail te sturen naar het bovengenoemde adres. In het onderwerp noteer je het nummer of de nummers van de workshop(s) die je wilt volgen. Maak dan je bijdrage over rekeningnummer: NL40ABNA0566670348. T.n.v. Verena Germeraad o.v.v. workshop. Bij te weinig deelnemers komt de workshop te vervallen en krijg je je geld teruggestort.

Schrijf je nu in!