Prinsessenjurk

Na tien jaar huwelijk heb ik nog altijd spijt. Als ik nou een ding kon terugdraaien. Als ik de kans zou krijgen om het over te doen…

Dan zou ik op die dag een echte bruidsjurk hebben gedragen. Zo een waar ik als klein meisje van droomde. Maagdelijk witte stof met een sleepje. Een kruising tussen romantisch en sexy met wat blote huid op strategische plaatsen. Parels in mijn haar of een sluiertje van kant. Een dag in mijn leven prinsesje spelen.

Maar dat vond ik niet stoer. Witte taft tot op de grond paste niet bij mij. Dus bestelde ik een eenvoudig jurkje via de postorder. Die dag deed ik mijn eigen make-up, waardoor er nu nog op alle foto’s een klein puistje zichtbaar is. Toen de bloemist aanbelde, maakte ik zelf de deur open. Hij was de man die mij het bruidsboeket overhandigde. Ik kon mijn moeder bijna horen denken: Doet ze dan helemaal niks zoals het hoort?

Wij wilden geen poespas. We hadden genoeg dure en grote bruiloften meegemaakt. Feesten waarbij alles uit de kast werd getrokken om de romantiek van het aanzoek op de Eiffeltoren te overtreffen. Geen enkel van die huwelijken was nog in stand op het moment dat wij, na veel omzwervingen, bij elkaar kwamen. Wim zei: ‘Zo’n samenlevingscontract is echt duur. Dan kunnen we beter trouwen.’ En ik was het daar (al) roerend (in de pan) mee eens.

We ringden elkaar niet om aan te bewijzen: nu ben jij van mij en ik van jou. Horloges hadden we nodig. En we verzonnen de romantiek zelf erbij. Omdat de tijd ons bij elkaar heeft gebracht, zoiets.

Pas nu, vele jaren later, ben ik milder voor mezelf en durf ik het meisje in mij toe te laten. Dan kijk ik naar de foto’s van die gezellige dag en denk ik: waarom heb ik geen prinsessenjurk gedragen?
Waarom wilde ik toen kost wat kost niet toegeven dat ik diep van binnen hopeloos romantisch ben.

Maar dat was toen. Toen wilde ik, helaas voor mijn moeder, geen traditionele bruiloft. Maar mam, wees gerust. Een beetje traditie hebben we erin gehouden. De huwelijksnacht. Die hebben we ingevuld zoals dat hoort.

 

Facebook reacties